onsdag 4 januari 2017

Köksluckor

Har fått önskemål från flera håll att beskriva hur vi gått tillväga med våra köksluckor så här kommer en liten genomgång. Är du inte intresserad av tillvägagångssättet så skrolla ned till slutet för där finns slutresultatet.

Då tar vi hela historien från början. Hur kommer det sig att vi valde att göra egna luckor? Jo vi tittade runt en hel del på olika alternativ och vi båda var eniga om vilken stil vi skulle ha men inte vilken typ av lucka. Till en början lutade det emot en vit lucka med spegel från Ikea, men när vi var där och tittade kändes det som att den luckan hade en rosa ton i sig samt att vi hade bestämt att väggar och tak redan skulle vara vita så det kändes inte riktigt bra. Vi ville heller inte ha utepåliggande luckor utan vi tyckte att integrerad luckor var betydligt snyggare. Dessutom har det alltid funnits en dröm hos mig att ha ett kök i någon nyans av grönt. Efter mycket googlande och kringåkande i olika köksbutiker så fastnade vi såklart för det dyraste köket, ett Kvänumkök i pärlgröt med integrerade lådor. Tyvärr insåg vi ganska direkt att det skulle hamna på minst 500 000kr för bara stommar och luckor så den idén slopades direkt. Ja vad återstod då? Jo då får vi göra luckorna själva, hur svårt kan det vara? Och där var vi igång med köksplaneringen på riktigt.

Att bygga själva stommarna insåg vi att detta skulle bli svårt samt ta en väldigt lång tid så vi bestämde oss för att köpa Ikeas stommar samt lådor och sedan bara bygga själva fronterna själva. Sagt och gjort, det blev många turer till Ikea och fyndethörnan där vi har lyckats hitta så gott som alla stommar (bortsätt ifrån ett 40 skåp) samt samtliga låder för minst 30% rabatt! Har man ingen tidspress så är detta verkligen ett bra tips! Samtliga skåp och lådor hittade till ett fyndpris och nu var det dags för byggstart.

Först blev det tillverkning av själva ramarna till skåpstommarna som tillverkas i 22mm tjock MDF. De skruvades på plats inifrån själva skåpstommen för att inte skapa några fula märken på utsidan, spacklades och slipades för att få en liten avrundning på kanterna samt målades med linoljefärg i 3 lager. Här kommer bilder

    

 Tillverkning samt uppsättning

    
 Målat och på plats.

När detta var färdig startade vi med tillverkningen av själva lådfronterna. De översta lådorna utan spegel är tillverkade i 22mm Mdf med frästa kanter för att få en mjukare känsla. 



Spegelfronterna är även dessa är tillverkade i 22mm MDF i själva ramen och spegel är av en tunnare spånskiva. Detta för att få en mer hållbar lådfront samt att den ska kännas robust. Viktor sågade till alla kantbitar nere i källaren, fräste all kanter för att få ett avrundat slut på dessa samt limmade och skruvade ihop dessa. Här kommer bilder

 Alla kantbitar

Skruvade och limmade

  
Utprovning

När alla lådor var färdiga var det dags för spackling och slipning för att hela luckan skulle vara enhetlig så att man inte ska kunna se vart skarvarna är någonstans. Samtliga luckor är målade med linoljefärg i tre lager, första lagret utspädd med 40% balsamterpentin, andra lagret med utspädd med 20% balsamterpentin och den sista lagret med ren linoljefärg. Samtliga lager måste torka minst 2 dygn innan man kan måla nästa lager. 



Ni förstår att det tagit några timmar, bara den totala målningen per lucka är ca 45 min det är totalt 38 luckor så det blir totalt 1710 min alltså omkring 28,5 timmars målning. Sedan tillkommer minst 6 dagar torktid på detta samt tillverkningen av alla fronter och då är inte ramarna inräknade. Så mycket tid och slit har vi lagt ned på fronterna men så värt det nu när vi ser slutresultatet.



Finare bilder kommer på köket när vi är färdiga med allt småpyssel. Vi är i alla fall riktigt nöjda med slutresultatet!

/Johanna & Viktor




1 kommentar:

  1. Wow helt magiskt fint!! Hur målar man för att få resultatet så slätt och fint?

    SvaraRadera